Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Veprat janë sipas qëllimeve

A është haram të punosh në një fabrikë që prodhon verë / pije alkoolike?

Estimated reading: 2 minutes 117 views

Vëlla dhe motër e nderuar,

Nuk lejohet të punohet në fabrikë që prodhon pije alkoolike dhe paratë e marra prej saj janë haram. Është haram prodhimi, blerja, shitja, bartja dhe shërbimi i pijeve alkoolike. Prandaj, nuk është e lejueshme të punohet në vende të tilla.

Feja islame nuk preferoi mënyrën e shfuqizimit të disa zakoneve të këqija papritur; në vend të kësaj, ajo përdori një metodë që filloi nga niveli minimal dhe që i çoi njerëzit drejt zhvillimit në një drejtim të caktuar. Për shembull, ndalimi i interesit është një nga dekretet e fundit të Islamit. Kjo plagë në jetën tregtare u trajtua pasi njerëzit arritën një nivel të caktuar me metodën dhe njohjen e Kuranit. Ndalimi gradual është thelbësor.

Një nga çështjet në të cilat është përdorur ndalimi gradual ishin pijet alkoolike. Alkooli nuk ishte i ndaluar menjëherë; ishte e ndaluar pas tre ajeteve që u dërguan në intervale të caktuara, pasi besimtarët të ishin bërë gati për të. Sapo myslimanët dëgjuan se pijet alkoolike ishin të ndaluara, ata përmbysën të gjitha fuçitë e verës dhe i derdhën në rrugë. (Muslim, Musaqat: 67)

Jo vetëm pirja, por edhe blerja dhe shitja e alkoolit u bënë haram. I Dërguari i Allahut tha në një hadith se alkooli u mallkua në dhjetë aspekte:

«Vera (alkooli) është e mallkuar nga dhjetë aspekte: Vera vetë, ajo që shtrydh (rrushi nëse përdoret për të prodhuar alkool), arsyeja për të cilën është shtrydhur, personi që e shet, personi që e blen, personii që e mbart, personi te i cili bartet, personi që konsumon çmimin e tij, personi që e pi dhe ai që e shërben. » (Ibn Maxhe, Ashriba: 6)

 

Referenca:

https://questionsonislam.com/question/it-haram-work-factory-produces-winealcoholic-drink-if-it-haram-it-necessary-muslim-give-job

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

A është haram të punosh në një fabrikë që prodhon verë / pije alkoolike?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA