Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Kurani fillon me urdhrin “lexo!”

Docly

Pse njeriut i është dhënë ndjenja e egos?

Estimated reading: 5 minutes

Ego do të thotë kur dikush ështe në gjendje për të qënë i vetëdijshëm për ekzistencën dhe tiparet e tij, duke ia atribuar vetes ose zotërimit të tij.

Ju e dini, edhe pse njeriu mund të thotë delet e mia për delet që kullotë, delet nuk mund të thonë këmbët e mia për këmbët e tyre.

Dielli gjithashtu nuk mund të pretendojë për planetët e vet.

Pse njeriut i është dhënë ky privilegj? Cila është arsyeja që ai të thotë, mendja ime, duart e mia, fëmija im, kopshti im, delet e mia etj? Përgjigja është se ai është një mëkëmbës në tokë.

Mëkëmbësi është nën komandën e mbretit. Ai vepron në emër të Tij. Kur ai thotë pronën time, mallin tim nuk e harron kurrë poseduesin e vërtetë të pasurisë dhe mallrave. Thëniet e tij janë si një ushtarë që thonë pushkën ose konviktin tim.

Egoja është një mirësi dhe kapital i madh për sa kohë që e përdor atë në mënyrë të përshtatshme dhe vepron në emër të Mbretit të Universit duke kujtuar të qenit mëkëmbës në tokë dhe për sa kohë që përdor atë që i është besuar në rrugën e Tij, për sa kohë që pasi ai nuk është i shqetësuar për pasionet e tij dhe mendjemadhësi në gjërat që bën, për sa kohë që kupton kuptimin e fjales “Ai që e njeh veten gjithashtu e njeh Zotin e tij”, për aq kohë sa duke e bërë unë një çelës të Tij për aq kohë sa të dijë ndërsa përhap plehrat në tokë, ai nuk bën asgjë shumë ndryshe nga era dhe ndërsa loton kopshtin e tij, ai imiton detyrën e shiut, për sa kohë që të mos harrojë se është një shërbëtor në zotërimin e Allahut xh.sh si të gjithë ata, për sa kohë që të jetë në gjendje të thotë se është Ai që më ka dhuruar edhe mua këtë ekzistencë, i Cili i krijoi të gjitha këto qenie nga asgjëja dhe për sa kohë që e di se ekzistenca absolute është e veçantë për Të. Për sa kohë që të themi, Allahu është i Gjithëdijshëm Ai është që më bën të njoh dhe është i Gjithëfuqishëm Ai është që më jep fuqi. Për sa kohë që vlerëson të gjitha atributet, të gjitha aftësitë dhe të gjitha sjelljet, të cilat i atribuohen atij në këtë kuptim.

Universi në një farë mënyre është ushtri e atyre që janë mbajtur larg egocentrizmit! Qielli nuk krenohet me lartësinë e tij, toka shkelet por nuk i kushton vëmendje, nuk është problem që hëna të lidhet me botën, një bilbil nuk e lavdëron veten për të pasur një zë të bukur, bletët nuk janë krenare për mjaltin e tyre. Pse? Përgjigja është e menjëhershme: Për askënd nuk ka ego.

Çdo krijesë, e cila është mbajtur larg egos është në një farë mënyre në privim, por në një mënyrë tjetër është ruajtur. Për shembull, nëse dielli do të më thoshte Unë, mbase do të kishte udhëtuar një rrugë të gjatë për ta njohur dhe dashur Allahun xh.sh. Sidoqoftë, ne nuk mund ta dimë, mbase ai do të pretendonte madhështinë për vete, do t’i besonte fuqisë së tij, do të ishte krenar për planetët e tij dhe do të mburrej me dritën e tij. Kjo do të kishte qenë një situatë e jashtëzakonshme për të Tani ajo e kryen detyrën e saj në një mënyrë të ruajtur nga pakujdesia dhe larg devijimit

Ekziston edhe sfera e engjëjve. Ata janë të lirë nga nxitja e vetë-pohimit. Ata kurrë nuk përfshihen në krenari, xhelozi dhe zili. Këto krijesa jo-rebele i duan më shumë ata që adhurojnë më shumë zotërinë e tyre. Njeriu gjithashtu ka këtë lloj kapaciteti, por ai më së shumti e keqpërdor atë. Ai është i lidhur përzemërsisht me dikë që vlerëson më shumë babanë ose gjyshin e tij. Megjithatë hirësia e Zotit tonë është aq e lartë sa të mos krahasohet me asnjë hir tjetër. Atëherë, pse nuk i duartrokasim ata që bëjnë shërbimin më të mirë dhe vrapojnë më shpejt drejt Tij sesa ne?

English source: https://questionsonislam.com/article/why-has-sense-ego-been-given-man

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PËRMBAJTJA