Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Kurani fillon me urdhrin “lexo!”

Si mund të heqim qafe sëmundjen e vëmendjes së njerëzve (duke pritur urime, vlerësime dhe duartrokitje nga njerëzit)?

Estimated reading: 5 minutes 148 views

Vëmendja e njerëzve është një sëmundje e devijimit nga qëllimi i ardhjes së njeriut në këtë botë, duke shpresuar në ndihmë nga një person që është gjithashtu i dobët si ai duke u dhënë vetes shërbëtorëve të Allahut dashuri, duartrokitje dhe vlerësim. Vëmendja e njerëzve është një thirrës i hipokrizisë dhe pengesa më e madhe në rrugën për të shkuar në pëlqimin e Allahut.

Hipokrizia (Rija në Arabisht) rrjedh nga të parit (ruyah): Të duash që njerëzit të shohin veprat e tij të mira që ai ka bërë, duke treguar dhe duke kryer disa lloje veprimesh të ligjshme në mënyrë që njerëzit e tjerë ta pëlqejnë atë.

Le të mendojmë për njerëzit që do të shfaqen një shekull më vonë. Ata mysafirë të botës, të cilët janë në errësirën e ekzistencës tani dhe që nuk e dimë kush janë, do të arrijnë mirësinë e jetës si një mirësi Hyjnore dhe do të hyjnë në glob kur të vijë koha e tyre e përcaktuar nga përcaktimi hyjnor. Ata do të stërviten për nëntë muaj në mitër, ndalesa e parë e udhëtimit të tyre dhe ata do të pajisen me gjërat për të cilat kanë nevojë në mënyrë që të përfitojnë nga mirësitë e panumërta të atij universi në mënyrën më të favorshme. Vetëm atëherë, ata do të hyjnë në botë në krahët e nënave të tyre dhe do të pinë qumështin e këndshëm nga ato gjinj të dhembshur me bollëk.

Pastaj, ata do të rriten dhe do të bëhen të rinj. Ata do të kenë punë dhe do të hyjnë në jetën shoqërore. Dhe shumica e tyre do të merren nga komuniteti dhe do të harrojnë veten e tyre; ata as nuk do të kujtojnë se ata janë shërbëtorë, mysafirë, udhëtarë. Për më tepër, ata do t’ua vendosin zemrat e tyre dashurive të popujve të tjerë, të cilët gjithashtu janë rritur në mitra të tjera dhe që janë gjithashtu të pafuqishëm dhe po aq kalues sa vetë ata. Ata do të bëhen skllevër të komunitetit; ata do t’i japin më shumë rëndësi dënimit të tyre sesa mëkateve, ata do të preferojnë vlerësimin e tyre ndaj pëlqimit (të Allahut). Ata nuk do të marrin në konsideratë fazat e udhëtimit pas varrit. Ata as nuk do ta kujtojnë botën e varreve ku secili është i zënë me telashet e tij individualisht, fushën e ringjalljes ku askush nuk mund të interesohet për ato të tjera dhe Ditën e Gjykimit që askush nuk mund të ndërmjetësojë për askënd pa lejen e Allahut.

Kështu, profetët, dijetarët dhe njerëzit e mençur takohen me ata njerëz, të cilët harrojnë veten e tyre dhe shkojnë drejt vendit të mundimit të botës së përjetësisë sikur po vrapojnë, dhe ata u thonë atyre se janë në rrugë të gabuar dhe përpiqen t’i drejtojnë drejt rrugës së vertetë.

Ai, në dorën e të cilit është sundimi i lindjes, na ka sjellë në atë botë dhe Ai do të na dërgojë në ahiret me ligjin e vdekjes. Çfarë përfitimi mund të na sjellë argëtimi me udhëtarët dhe marrja e vlerësimeve të tyre në atë jetë të shkurtër të kësaj bote?

Ne do të largohemi nga kjo botë një nga një dhe ata që do të lëmë pas do të na harrojnë pas një kohe të shkurtër. Nëse mund ta shohim historinë nga ai këndvështrim, sa skena shembullore do të shohim! Ku janë ata që ishin vlerësuar një shekull më parë dhe ata që i kishin vlerësuar? Ku janë ata sundimtarë dhe poetë që kishin shkruar lavdërime për ta dhe u kishin bërë komplimente? Ku janë ata njerëz të pasur dhe të varfër që ishin varur prej tyre për të jetuar?

Pas një shekulli, ne do të ndërrojmë jetë dhe brezi tjetër do t’u drejtojë bashkëkohësve të tyre të njëjtat pyetje. Atëherë, bota gjithashtu do ta shijojë vdekjen si çdo shpirt. Pas kësaj, vjen fusha e ringjalljes dhe gjykimit është e nevojshme të strehoheni nën hijen e Tij xh.sh dhe të përpiqeni të merrni pëlqimin e Tij nga i cili do të pritet ndihma në atë fushë të frikshme ku askush nuk mund t’i kushtojë vëmendje madje edhe të dashurit të tij.

Sidoqoftë, është e ligjshme dhe e favorshme të jesh i dashur në emër të Allahut, si dhe të dashur në emër të Allahut. Urojmë që shërbëtorët besimtarë të Allahut të na duan dhe skllevërit e Tij të mirëfilltë të na ndihmojnë. Kjo dëshirë nuk ka të bëjë me vëmendjen e njerëzve.

 

English source:

https://questionsonislam.com/article/how-can-we-get-rid-illness-attention-people-expecting-congratulations-appreciation-and

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

Si mund të heqim qafe sëmundjen e vëmendjes së njerëzve (duke pritur urime, vlerësime dhe duartrokitje nga njerëzit)?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA