Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Kurani fillon me urdhrin “lexo!”

A është e lejueshme sipas Islamit të luash dhe të shikosh futboll? Futbolli dhe myslimani

Estimated reading: 2 minutes 180 views

Është e lejueshme të luash dhe të shikosh futboll. Sidoqoftë, ka disa çështje për tu pasur kujdes në lidhje me çështjen:

Ne nuk mund të themi se duke luajtur lojëra me top nuk është e lejueshme përveç nëse ato bëjnë që njerëzit të vonojnë ose të humbin namazet dhe nëse nuk shkaktojnë që njerëzit të plagosin ose lëndojnë njëri-tjetrin. Nëse njëra nga këto ndodh, ajo ndalon së qenuri e ligjshme.

Sot, është e lejueshme të luhen lojëra sportive të luajtura në të gjithë botën, pavarësisht nga emrat e tyre dhe pa marrë parasysh se nga kanë origjinën individualisht ose si skuadra. Sidoqoftë, studiuesit islamikë tërheqin vëmendjen për çështjet vijuese për qetësinë shpirtërore:

1.Është e nevojshme të shmangni mallkimet ose sharjet gjatë lojës dhe shikimit.

  1. Lojërat nuk duhet të bëjnë që lojtarët dhe spektatorët të humbasin kohën e tyre duke braktisur arsimimin dhe detyrat e nevojshme.
  2. Lojërat nuk duhet të përdoren për bast ose kumar si bastore ose loto.
  3. Ata nuk duhet të parandalojnë adhurimin farz si pesë kohet e namazit përditshme dhe agjërimin.
  4. Ata nuk duhet të jenë aq të rrezikshëm sa të dëmtojnë trupin ose të shkaktojnë vdekjen.
  5. Ata nuk duhet të shqetësojnë njerëzit përreth përmes veprave ekstreme.
  6. Njerëzit nuk duhet të kalojnë kufijtë e Kuranit dhe Sunetit në lidhje me rrobat e lojtarëve dhe çështje të tjera.

Linku ne anglisht: https://questionsonislam.com/question/it-permissible-play-and-watch-football

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

A është e lejueshme sipas Islamit të luash dhe të shikosh futboll? Futbolli dhe myslimani

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA