Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Kurani fillon me urdhrin “lexo!”

A është mëkat të duash dhe të dashurohesh me dikë? Dashuria në Islam

Estimated reading: 3 minutes 208 views

Dashuria është një çështje që lidhet më shumë me ndjenjat e dikujt e më pak ka të bëjë me arsyet logjike të një personi. Kjo do të thotë, dashuria është diçka që është e natyrshme dhe emocionale. Prandaj, nuk ka asnjë dispozitë në fe që e bën mëkat të biesh në dashuri sepse shumicën e kohës, kjo situatë mund të ndodhë pa kontrollin e personit. Në fe, nga ana tjetër, nuk ngarkon personin me gjëra që nuk mund t’i përballojë (teklif-i mala jutak).

Sidoqoftë, si në gjithçka, ka masa të caktuara në Islam rreth dashurisë. Një shembull i mirë i dashurisë është ta doni bashkëshortin/en. Nga ana tjetër, këto emocione që mbulojnë personin nuk duhet ta verbojnë atë dhe gjithmonë duhet të dijë t’i mbajë nën kontroll këto emocione dhe t’i masë dhe peshojë me kriteret e fesë. Dashuria e avancuar që është fillon në këtë botë dhe vazhdon në botën tjetër, është ajo kur personi nuk dashuron personalitetin apo pamjen e jashtme por dashuron për vetëm për Allahun.

Kur dashuria përmendet në sufizëm, ajo gjithmonë kuptohet si dashuri për të vërtetën, domethënë dashuria për Allahun. Sipas këtij botëkuptimi, vendi i këtyre ndjenjave të larta të dhëna nga Allahu mund të jetë vetëm Allahu i Plotfuqishëm, dhe si përfundimin: Të gjitha dashuritë janë kalimtare. Nëse ka një dashuri që nuk do të ligështohet kurrë dhe që do të vazhdojë të rritet, ajo mund të jetë vetëm dashuria për Allahun.

Ndërsa nëse fjala dashuri nënkupton pasionin dhe dashurinë ekstreme që një person ka për personin tjetër me të cilin planifikon të martohet, mund të themi sa më poshtë për këtë çështje: Në martesë, është e nevojshme të veprohet me arsye dhe logjikë dhe jo me ndjenja. Zgjedhja e personit për t’u martuar është një nga vendimet më të rëndësishme që një person do të marrë në jetën e tij. Për këtë arsye, nuk duhet të veprohet sipas ndjenjave, duhet këshilluar me prindërit e njerëz të besueshëm dhe duhet pasur informacione të mjaftueshme për personin që do të martohet. Nga ana tjetër, vëzhgimi i çështjes së ekuivalencës me personin që do të martohet është gjithashtu shumë i rëndësishëm për krijimin e një martese të suksesshme.

Burimi: http://hikmet.net/dinimizde-askin-yeri-nedir-birini-sevmek-veya-ona-asik-olmak-gunah-midir/

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

A është mëkat të duash dhe të dashurohesh me dikë? Dashuria në Islam

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA