Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Kurani fillon me urdhrin “lexo!”

Docly

A lejohet pirja e birrës pa alkool?

Estimated reading: 2 minutes

I dashur vëlla/motër,

Pijet alkoolike pavarësisht nga lloji i tyre prodhohen nga fermentimi i frutave dhe drithërave. Pija nuk përbëhet vetëm nga alkooli. Në të ka edhe ujë, substanca të ëmbla etj. Megjithatë, pavarësisht nga lloji i saj, ajo që në fakt i dëmton organizmit në një pije alkoolike është kimikati i quajtur alkool etilik që e bën njeriun të dehur.

Alkooli etilik ekziston në pije të ndryshme në sasi të ndryshme. Për shembull, ndërsa është 5-7% në birrë, 15-20% në verë, është 45-50% në pije alkoolike dhe 65-70% në vodka dhe uiski.

Pijet alkoolike nuk përmbajnë substanca të dobishme për trupin e njeriut, si minerale, vitamina, proteina dhe yndyrna. Për këtë arsye pijet alkoolike nuk kanë fare veçori ushqyese. Profeti (a.s) ka thënë në një hadith të Tij:

“Nëse një sasi e madhe e diçkaje e deh njeriun, edhe një sasi e vogël e saj është e ndaluar (haram)”.

Tirmidhiu, eshriba, 3

Sipas këtij gjykimi, çdo gjë që përmban alkool etilik është e ndaluar në fe, pavarësisht nga sasia e tij.

Çfarë është birra?

  1. Birra prodhohet nga përpunimi i elbit të mbirë dhe fermentimi i tij. Ai përmban alkool etilik në një sasi prej 5-7%. Sigurisht që përfshihet në kategorinë e pijeve alkoolike.
  2. Birra e cila tregtohet si birrë pa alkool është me të vërtetë një lloj birre, alkooli etilik i së cilës reduktohet përmes fshesës me korrent. Sigurisht që përmban alkool etilik në një sasi prej 1-1,5% (Gıda Bilimi ve Teknolojisi. AÜ Ziraat Fak Teksir No: 113, f.173, Ankara, 1983).

Siç mund të konkludohet nga ai informacion, birra përmban alkool pa marrë parasysh sa është reduktuar; prandaj nuk lejohet pirja.

https://questionsonislam.com/question/it-permissible-drink-alcohol-free-beer

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PËRMBAJTJA