Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Çështja më e rëndësishme është shpëtimi i besimit

A lejohet martesa me një grua pa mbulesë?

Estimated reading: 3 minutes 155 views

Shkurtimisht, lejohet martesa me një vajzë pa mbulesë.

Kjo do të thotë, martesa me një grua që nuk e mbulon trupin e saj në përputhje me rregullat islame është e vlefshme. Nuk ka asnjë rregull në mes “gruas që mbulon trupin e saj në përputhje me rregullat islame” dhe kushteve të martesës. Sidoqoftë, kjo gjendje mund të shkaktojë një problem në të ardhmen për një burrë që i jep rëndësi mbulesës së gruas së tij. Mund të jetë edhe një shkak i divorcit.

Ndonjëherë, problemet zgjidhen me kalimin e kohës gradualisht; domethënë ato zgjidhen me kalimin e kohës pa u detyruar.

Ka disa probleme që nuk mund të zgjidhen me kalim të kohës; është e nevojshme të punohet bazuar në disa parime sa më shpejt që ato të diagnostifikohen. Për shembull:

  • Një grua pa mbulesë mund të jetë duke punuar dhe mund të duket e pamundur që ajo të vishet menjëherë në përputhje me mbulesën.
  • Për shkak të mjedisit të saj ose disa kushteve familjare, ajo nuk mund të kapërcejë disa pengesa ose nuk mund t’i luftojë si duhet; si pasojë, ajo nuk mund të vishet në përputhje me mbulesë.

Ekziston edhe një gjendje përveç dy gjendjeve të përmendura më lart: Një vajzë që premton se do të vishet në përputhje me mbulesën, pasi të martohet nuk bëhet aq e ndjeshme dhe e ndërgjegjshme sa jeni ju në lidhje me mbulesën. Me një qasje të gabuar, ajo e konsideron mbulesën si diçka opcionale, bazuar në preferencën e një personi. Dhe në anën tjetër, jo të gjitha femrat arrijnë hixhabin duke shkuar në të njëjtën mënyrë ose me të njëjtat motive. Ka disa që nuk e mbulojnë atë në baza shumë Islame; ka nga ata që e mbulojnë atë si traditë; ka nga ata që vijnë nga fshati dhe mbulojnë kokën në qytetin e madh; ka nga ata që e mbulojnë atë me presion familjar; ka nga ata që e bëjnë hixhabin një mburojë të identitetit etj. Ka edhe nga ata që mbulojnë kokat e tyre, ndërsa ata nuk falin namazin. Mbulimi i kokës nuk është një nga pesë kushtet e Islamit. Dikush e mbulon kokën por shtrohet pyetja se a ngrihet për namazin e sabahut? Dhe ka nga ata që kanë përqafuar Islamin më vonë në jetën e tyre dhe për ata mbulesa e kokës nuk është as traditë, as simbol, as llogore; i përket marrëdhënies mes Allahut dhe robit. Lexo gjithashtu hapat qe duhet ndjekur për ta vendosur Mbulesën Islame – Hixhabin.

Si rezultat, të thuash “po” për një jetë të përbashkët me një person që nuk i sqaroni temat e tilla, do të sjellë disa rreziqe të mosmarrëveshjes; prandaj është më mirë të mos e filloni. Çështja më e rëndësishme në martesë është që të ndajmë të njëjtin besim dhe mendim. Kushtet e tjera mund t’i lihen kohës.

 

Burimi: https://questionsonislam.com/question/it-permissible-marry-woman-without-tasattur

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

A lejohet martesa me një grua pa mbulesë?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA