Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Çështja më e rëndësishme është shpëtimi i besimit

A konsiderohet rënia në dashuri si mëkat në Islam? A është mëkat ta kem këtë ndjenjë vetëm brenda pa i thënë askujt?

Estimated reading: 3 minutes 128 views

Nuk është mëkat të biesh në dashuri. është thënë në një hadith se ai që bie në dashuri me një grua dhe fsheh këtë ndjenjë dhe që vdes pa ia thënë këtë askujt është dëshmor. (shiko Kanzu’lummal, h. Nr: 7000; për të marrë më shumë informacione rreth hadithit, shih Ajluni, 2/263;). Sahavi theksoi se hadithi është sahih (i shëndoshë) (shiko el-Maqasidu’l-Hasana, 1 (220).

Siç e dini, në vend se sensualiteti që buron nga epshi, dashuria është emri i dhënë ndjeshmërisë së tepërt të ndjerë në zemër. Prandaj, nuk varet prej dikujt të vendosë nëse do të dashurohet apo jo.

Nëse nuk mund të ndaleni së menduari, lejohet që ta kujtoni atë . Sidoqoftë, është e gabuar të dashurosh dikë në atë shkallë sa të sakrifikosh gjërat e shenjta sikurse adhurimi.

Nëse keni mundësinë për t’u martuar atë bashkëshort/e brenda kufijve të kritereve fetare, ju rekomandojmë ta bëni menjëherë. Nëse kjo nuk është e mundur, duke menduar se nuk është për mirësinë tuaj, atëherë, duhet të kërkoni një bashkëshort të mirë nga Allahu.

Ne nuk mund ta dimë se çfarë është e mirë për ne. Ekziston mundësia që ne të deshirojme që diçka të cilën kemi dashur të ndodhte të mos kishte ndodhur fare  . Prandaj, është mirë që të kërkojmë atë që është e hajrit për ne dhe të presim me durim nëse kjo nuk ndodh.

Nëna e Merjemes kishte kërkuar një djalë. Allahu i dha asaj një vajzë. Ajo ishte shumë e mërzitur për këtë. Nëse do ta pyesnim tani se cilën do të kishte ajo: dhjetëra djem ose vetëm një Merjeme. Sigurisht, ajo do të zgjidhte një Merjeme. Sepse, vajza e saj u bë nëna e profetit.

Ne duhet të veprojmë në përputhje me rrethanat.

Ne jemi shërbëtorët e Allahut. Ne duhet të veprojmë ashtu siç Ai dëshiron. Është e ndaluar që një burrë dhe një grua të qëndrojnë vetëm së bashku edhe nëse janë të fejuar .Sepse, fejesa nuk është martesë. Ata duhet të martohen në prani të dëshmitarëve në mënyrë që ata të bëhen të ligjshëm për njëri-tjetrin.

Për shembull, nëse dikush merr leje nga ju për frutat në kopshtin tuaj dhe pastaj e ha atë, do t’ju pëlqejë. Sidoqoftë, nëse dikush do ta hante pa lejen tuaj dhe të thoshte: “Cili është ndryshimi?”, Çfarë do të bënit?

Allahu na ndaloi të shëtitim pa leje; dhe marrja e lejes është përmes kryerjes së martesës.

Burimi në gjuhën angleze: https://questionsonislam.com/question/falling-love-considered-sin-islam-it-sin-have-feeling-only-inside-without-telling-anyone

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

A konsiderohet rënia në dashuri si mëkat në Islam? A është mëkat ta kem këtë ndjenjë vetëm brenda pa i thënë askujt?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA