Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Kurani fillon me urdhrin “lexo!”

Cka do të thotë a.s, s.a.v, xh.xh, r.a, k.s, Allahu Ekber, Elhamdulillah, MashaAllah, InshaAllah etj. Kuptimet e shkurtesave Islame

Estimated reading: 2 minutes 127 views

Kuptimi në gjuhën shqipe i disa shkurtesave dhe fjalëve ditore është si në vijim:

 • (xh.xh.), xhel-le xhelaluhu: Përdoret për të madhëruar Allahun. I takon vetëm Atij.
 • Domethënia e “Teala” është “Madhështor”, “i Ngritur”, kurse “Azze ve Xhel” janë dy cilësi “Azze”, “i Plotfuqishëm” dhe ‘Xhel-le” do të thotë: “i Madhëruar” dhe “i Lartësuar”.
 • Subhanallah: i pa të meta është All-llahu, është i lirë nga mangësitë. Ai është i përsosur dhe me atribute të përsosura.
 • Elhamdulil-lah: Falënderimi i takon Allahut.
 • Allahu Ekber: Allahu është më i madhi.
 • (s.a.v.); Salallahu alejhi ue selam: Paqja dhe bekimet qofshin mbi Profetin tonë, është një lutje e veçantë për Profetin tonë.
 • (a.s.); alejhis-selam: Paqja qoftë mbi të. Përdoret për profetët.
 • (r.a.); radijallahu anh: Allahu qoftë i kënaqur me të. Thuhet për sahabët (shokët e Pejgamberit a.s.)
 • (k.s.); kuddise sirruhu: Allahu e shenjtëroftë sekretin e tij. Përdoret për njerëzit e nivelit të lartë në fe.
 • (r.h.); Rahmetullahi alejh: Allahu e mëshiroftë. Përdoret për besimtarët e vërtetë që kanë ndëruar jetë.
 • InshaAllah: Nëse dëshiron Allahu. Shpreh një klauzolë me kusht.
 • MashaAllah: atë që dëshiron Allahu. Përbëhet nga tre fjalë: “ma” që do të thotë “gjë”, “shae” që do të thotë “e dëshiroi, deshti” dhe emri Allah. Përdoret në gjuhën e popullit si një shprehje befasie dhe vlerësimi përballë bukurisë, mirësisë, bekimit dhe suksesit, dhe me dëshirën për mos ndikimin nga syri i keq (msyshi).
 • Estagfirullah: O Allah, më fal! ose: Kërkoj falje nga Allahu.
 • Es-selamu alejkum ua rahmatullah: Mëshira dhe paqja e Allahut qofshin mbi ju.

 

Dhe së fundmi:

Allahu Alem: Allahu din më së miri

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

Cka do të thotë a.s, s.a.v, xh.xh, r.a, k.s, Allahu Ekber, Elhamdulillah, MashaAllah, InshaAllah etj. Kuptimet e shkurtesave Islame

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA