Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Besimi është kuptimi i jetës

Docly

A lejohen femrat të ngjyrosin flokët?

Estimated reading: 3 minutes

Femrat lejohen të ngjyrosin flokët e tyre. Për më tepër rekomandohet të ngjyrosen flokët për t’i ruajtur dhe zbukuruar ato. Lidhur me flokët Pegamberi a.s. në kuptin na tregon: “Ata që kanë flokë, t’i trajtojnë ato” (Ebu Davud, Teraj 3). Trajtimi këtu ka kuptimin e pastrimit të flokëve, krehjen, aplikimin e erërave.. me pak fjalë, do të thotë të kujdesesh e zbukurosh flokët. Njerëzit janë këshilluar të lyejnë flokët përvec rasteve kur bëhet për tu shfaqur e mashtruar. Rekomandohet përdorimi i kanës. Përveç kësaj, edhe ngjyrat tjera janë të lejueshme. Por ka disa kushte për këto.

Ngjyra duhet të jetë nga materialet që janë fillimisht të pastër. Nuk duhet të përmbajë substanca që fillimisht kanë qenë të pista. Në të njëjtën kohë, ngjyrat nuk duhet të formojë një shtresë në flokë. Nëse nuk formon një shtresë, nuk ka dëm në të. Meqenëse flokët konsiderohen gjithashtu nga trupi, është e nevojshme t’i kushtoni vëmendje bojës. Ibn Abidin, një libër i fikhu, shkruhet: “ngjyra e lënë në lëkurë ose flokë pas materialit të ngurtë të kanës të aplikuar në dorë, këmbë ose kokë nuk është pengesë për depërtimin e ujit në lëkurë. Pra nuk e pengon abdesin apo guslin (Ibn el-Abidin, 1/224).

Me pak fjalë, është e lejueshme që gratë të lyejnë flokët e tyre me ngjyra të përshtatshme (të zeza, kafe, gështenjë, të verdhë…). Për këtë, ju mund të shikoni vetitë e bojrave dhe të vendosni. Kana, e cila gjithashtu ka përfitime për flokët, mund të preferohet për të shmangur dyshimin.

Më në fund, ia vlen të kujtojmë një gjë. Është e lejueshme për gratë të lyejnë flokët e tyre vetëm për të treguar flokët e tyre të lyer në intimitetin e tyre dhe veçanërisht për burrat e tyre. Për shkak se flokët e grave janë avret, është e ndaluar t’ua tregosh të tjerëve. Në këtë drejtim, një grua, flokët e së cilës janë të hapura, do të thotë që ngjyrosja e flokëve të saj në mënyrë që të duket bukur për të tjerët, shton një mëkat tjetër në hapjen e saj, i cili tashmë është mëkat.

Përkthyer nga: http://hikmet.net/kadinlarin-saclarini-boyamasi-caiz-midir/

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PËRMBAJTJA