Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Besimi është kuptimi i jetës

A lejohet transplantimi i organeve të derrit tek njeriu?

Estimated reading: 1 minute 78 views

Për shkak se zemra e derrit është e ngjashme me zemrën e njeriut, në mjekësinë moderne mund të rekomandohet transplantimi i valvulës së zemrës nga një derr. Në ditët e fundit është arritur edhe transplantimi i zemrës ku pacienti pa shpresa mjekësore për të jetuar, jetoi dy javë me zemër nga derri 1.

Në fenë Islame në rastet e domosdoshme, haramet bëhen të lejuara. Në këtë drejtim, lejohet përdorimi i zemrës së derrit për trajtimin e një pacienti me sëmundje të zemrës. Organet e tjera gjithashtu. Mirëpo, nëse nuk ka nevojë, nuk lejohet.

Domethënë, në trajtimin e një pacienti të cilit duhet t’i ndërrohet valvula e zemrës, nëse nuk ka alternativë hallall ose nëse zgjidhjet e tjera nuk janë efikase dhe të shëndetshme, lejohet gjithashtu përdorimi i valvulës së zemrës të marrë nga derrat 2.

Referencat

  1. https://www.nature.com/articles/d41586-022-00111-9
  2. https://sorularlaislamiyet.com/domuzun-organlari-ile-tedavi-mumkun-mu-0

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PËRMBAJTJA