Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Çështja më e rëndësishme është shpëtimi i besimit

Cili ёshtё dhikri mё i mirё?

Estimated reading: 2 minutes 193 views

I dashur vёlla/motёr,

Dhikri mё i mirё do tё thotё tё besosh Allahun, ta pёrmendёsh dhё ta kujtosh Atё.

Pёrmendja: kujtimi,memorizimi,rikujtimi. Fjalёt qё pёrdoren pёr lavdёrim dhe falje quhen edhe dikёr. Disa dijetarё e pёrkufizuan dhikrin si tё gjitha llojet e veprave qё i sjellin njeriut sevape.

Kurani e quan namaz, i cili ёshtё adhurimi mё gjithёpёrfshirёs, dhikёr. Njё besimtar qё fal namaz pёrmend Allahun. Ky dhikёr fillon me abdes. Njё person qё bёn pёrgatitjet me vetёdijen qё ёshtё nё praninё e Allahut nё mёnyrёn se si profeti i tij i dashur mёson, kujton dhe pёrmend Allahun.

Kur ai kthehet kah Qabeja, bёn dhikёr. Dhikri vazhdon kur ai madhёron dhe lavdёron Allahun dhe kur thotё se nuk ka zot tjetёr pёrveq Allahut. Njё besimtar qё kryen njё namaz mendon pёr kuptimin e vargjeve qё lexon. Zemra e tij hyn nga njё gjendje nё tjetrёn bazuar ne kapitujt qё lexon.

Dhikri me gjuhё egziston nё formёn e kiratit. Dhikri mё zemёr egziston nё lutje nё formёn e meditimit, shpresёs dhe dashurisё.

Njeriu pёrbёhet nga njё trup dhe njё shpirt; nё mёnyrё tё ngjashme, mbretёria pёrbёhet nga sferat e dukshme dhe tё padukshme. Thelbi i njeriut vjen nga kjo sferё; prandaj dhikri qё bёn me trupin e tij paraqet dhikrin e universit.

Tё gjithё tingujt nё kёtё univers, nga bubullima te rrufeja, nga lёkunja e gjetheve te cicёrimi i zogjve, janё njё lloj kiraeti. Ata na bёjnё tё dёgjojmё atё qё Allahu i madhёruar i bёn ata tё thonё. Kur lexojmё Kuranin nё namaz, ne i bashkohemi kёtij dhikri me zё tё lartё dhe i dalim pёrpara.

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

Cili ёshtё dhikri mё i mirё?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA