Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Besimi është kuptimi i jetës

Docly

Çfarë do të thotë Përcaktimi dhe Dekreti Hyjnor?

Estimated reading: 3 minutes

Përcaktimi hyjnor është një shtyllë besimi dhe përshkruhet në këtë mënyrë: Përcaktimi hyjnor-fati është që perënditë njohin me dijen e Tij të përjetshme çdo aspekt dhe çdo gjendje, kohë dhe vend, atribute dhe cilësi të gjithçkaje që ka ndodhur ose do të ndodhë që nga parapërjetësia e deri te të kaluarën-përjetësinë dhe urdhërimin e Tij në përputhje me rrethanat.

Dekret, megjithatë, nënkupton krijimin dhe ardhjen në ekzistencë të diçkaje që është planifikuar në Përcaktimin Hyjnor.

Çdo ngjarje nga krijimi i Universit në gjashtë faza deri në formimin e njeriut në nëntë muaj në barkun e nënës tregon Urdhërimin Hyjnor…

Çdo rregullim i qëllimshëm nga sistemi diellor në sistemin atomik shpall Përcaktimin Hyjnor

Numri dhe karakteristikat e elementeve na informojnë për Përcaktimin Hyjnor

Gjithçka ndodhi përmes Përcaktimit Hyjnor që bimët dhe kafshët ndahen në lloje dhe nënlloje dhe se çdo specie i jepen aftësi të ndryshme…

Është planifikuar me Përcaktimin Hyjnor që engjëjt, kafshët dhe qeniet jo të gjalla të jepen në grada të caktuara, ndërsa njerëzit dhe xhinët të vihen në provë…

Krijimi i parajsës dhe ferrit u përcaktua me dijen hyjnore… Dhe u caktua përmes Përcaktimit Hyjnor se cilat rrugë do të çonin në këto vende…

Përcaktohej gjithashtu me Përcaktimin Hyjnor se cila vepër e mirë do të merrte sa shpërblim dhe cili mëkat do të merrte sa ndëshkim…

Në një revistë shkencore, u lidh rregullimi i mrekullueshëm në trupin e njeriut dhe u renditën shembuj shumë të mirë për Përcaktimin Hyjnor. Dhe pasazhi përfundoi si më poshtë: Duke lënë mënjanë të gjithë trupin, po të na mungonte gishti i madh, teknika dhe qytetërimi nuk do të ishin zhvilluar. Në fakt, të gjitha zbulimet, eksplorimet dhe artet në një farë mënyre vareshin nga gishti i madh. Dhe nëse do të ishte ngjitur me gishtat e tjerë, nuk do të mund të mbanim as stilolaps, lugë apo çekiç. Njeriu do të dëshmojë qartë Përcaktimin Hyjnor nëse vetëm ai mund të reflektojë mbi gishtin e madh, e lëre më të gjithë botën e ekzistencës.

Njerëzit që përsërisin vazhdimisht disa pyetje rreth fatit që kanë mësuar përmendësh, nuk mendojnë kurrë për këtë kuptim të vërtetë të Përcaktimit Hyjnor. Asnjëherë nuk u shkon mendja se ky Univers i madh është krijuar me dijen e përjetshme dhe përcaktimin nga faza në fazë. Ashtu siç ata nuk mund t’i konsiderojnë këto reflektime të mëdha të Përcaktimit Hyjnor, ata nuk mund të vlerësojnë gjithashtu farat, kokrrat, vezët, spermatozoidet dhe gjenet nga ky këndvështrim. Megjithatë, këto mikrokrijesa janë secila si një plan dhe program në formë trupore Ata shpallin dhe japin mësimin e urtësisë së mrekullueshme përcaktuese dhe të saktë të Zotit për të ndjeshmit.

Burimi:

https://questionsonislam.com/article/what-do-divine-determining-and-decree-mean

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PËRMBAJTJA