Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Çështja më e rëndësishme është shpëtimi i besimit

Docly

Cilat janë provat e ekzistencës së shpirtit?

Estimated reading: 5 minutes

Një qenie njerëzore përbëhet nga trupi dhe shpirti. Trupi është si një mjet dhe pajisje për shpirtin. Shpirti zotëron trupin dhe e përdor atë si dëshiron. Imam Gazaliu e krahasoi trupin me një qytet dhe shpirtin me guvernatorin e këtij qyteti. Ka shumë prova për ekzistencën e shpirtit. Në këtë artikull, ne do të dëshironim të rendisim disa nga ato prova.

  1. Të gjithë shpesh flasin për veten e tyre. Ata thonë “sipas mendimit tim”, “sipas meje” ose shkurt thonë “unë”. Kur e kërkojmë vendin e këtij “unë”-i në trupin tonë, ne nuk mund të shohim asgjë, por vetëm qeliza njerëzore. Dhe ne nuk mund të shohim asgjë tjetër përveç fakteve për qelizat në to. Atëherë, ku mund të jetë ky “unë”?
  2. Trupi i njeriut po ndryshon vazhdimisht. Në çdo minutë trupi ynë prodhon hormone dhe enzime të panumërta; shumë qeliza vdesin dhe ato zëvendësohen nga të rejat në trupin tonë. Qelizat tona freskohen me ushqimin që marrim, dhe në të njëjtën kohë substancat në qeliza zëvendësohen me të reja. Në këtë mënyrë, një qenie njerëzore ndryshon plotësisht, madje edhe qelizat në një çështje disa vjeçare. Është një fakt mjekësor që trupi ynë aktual do të shpërndahet për një kohë dhe ai do të rigjenerohet me substanca krejt të reja. Sidoqoftë, “unë” mbetet i njëjtë edhe pse personi ndryshon përfshirë atomet e tij, të cilat janë të padukshme. Nëse konsiderojmë se njeriu përbëhet vetëm nga trupi fizik dhe mohon ekzistencën e shpirtit, si mund ta shpjegojmë?
  3. Kur duam të bëjmë diçka ose të themi diçka, si ta arrijmë këtë ide? Prej nga vjen ideja? Kush e flet?
  4. Për shembull, kur duam të ecim, mekanizmat e panumërt bëhen aktivë me një zinxhir të ndërlikuar lëvizjesh dhe na mundësojnë të ecim. Megjithatë, ne as nuk jemi në dijeni të tij në atë moment. Pra, cila mund të jetë fuqia që organizon ato dukuri të panumërta dhe parandalon që të ndodhë ndonjë gabim?
  5. Cila është fuqia që i siguron qenieve njerëzore aftësi lëvizjeje dhe ndjek gjallërinë e saj?
  6. Cili është ndryshimi midis të gjallëve dhe të vdekurve? Pse një njeri nuk është gjë tjetër veçse një grumbull mishi kur ai / ajo vdes, megjithëse trupi, truri, zemra dhe i gjithë sistemi nervor brenda trupit mbesin të njëjtë?
  7. Le të mendojmë se si funksionon një qelizë. Incidente të panumërta ndodhin dhe jeta në një qelizë vazhdon siç duhet. Një vëmendje e madhe tërhiqet në mekanizëm, sikur të ishte e gjithë madhësia. Asnjë konfuzion apo rrezik nuk shfaqet. Pra, çfarë është ajo që e bën këtë organizim të përsosur për të cilën ne as nuk jemi në dijeni?
  8. Çfarë menaxhon veprimet e komplikuara në një qelizë? Ne mund t’i përgjigjemi si “bërthamë”. Dhe bërthama menaxhohet nga enzimat dhe gjenet në ADN përmes ARN-së. Shkurt, mund të thuhet se niveli më i lartë i ADN-së i cili është truri i qelizës është i barabartë me totalin e gjeneve në të. Megjithatë, nëse pyesim se çfarë menaxhon ADN-në, cila mund të jetë përgjigjja?
  9. Le të bëjmë të njëjtën pyetje për trurin e njeriut. Truri menaxhon trupin. Dhe truri ka qendra të sipërme dhe qendra të ulëta. Disa qendra janë nën kontrollin e të tjerëve. Cila është qendra më e lartë; cili është niveli më i lartë? A është korteksi? Ndoshta, po, sepse puna e ndërgjegjshme dhe vullneti ynë ka të bëjë me lëvore. Sidoqoftë, ky nuk mund të jetë niveli më i lartë, sepse, një person bie në gjumë ose narkozë dhe ka halucinacione kur ka një çrregullim në formimin e retikulave edhe pse lëvorja është e padëmtuar. Në këtë kuptim, një nivel më i lartë në tru nuk mund të përcaktohet. Mund të bëhet një përfundim i përafërt: Niveli më i lartë i trurit është totali i tij. Vetëm kur çdo pjesë e trurit është me të vërtetë normale dhe e shëndetshme, çdo pjesë mund të kryejë detyrën e vet si duhet. Pra, cili është niveli më i lartë që kontrollon trurin?

Një qenie njerëzore përbëhet nga trupi dhe shpirti. Vdekja ndodh kur shpirti largohet nga trupi dhe shpirti shkon në vendin e tij të vërtetë. Dhe ky vend përcaktohet nga mënyra sesi shpirti përdori trupin në jetën tokësore.

Siç ka thënë edhe Ibrahim Hakkiu nga Erzurumi:

“Si mund ta njihni Mbretin e universit nëse Ai nuk do tu bënte mbret të këtij organi dhe nuk do jua besoi menaxhimin?”

Linku: https://questionsonislam.com/article/what-are-proofs-existence-soul

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PËRMBAJTJA