Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Veprat janë sipas qëllimeve

A ka diçka të tillë si “interpretimi i ëndrrave” dhe si mund të marrë interpretimin e ëndrrës së tij / saj?

Estimated reading: 4 minutes 163 views

Ёndrrat mund të interpretohen. Ёshtë një aftësi e dhuruar nga Zoti. Jo të gjithë mund të interpretojnë ëndrrat. Arsyeja dhe logjika nuk janë të mjaftueshme për këtë. Një ëndërr duhet t’i tregohet një personi të mëshirshëm, i cili është në gjendje të japë këshilla të mira. Nuk duhet t’u thuhet atyre që nuk mund të interpretojnë siç duhet. Në një hadith, Profeti (a.s) thotë: “Një ëndërr nuk realizohet për aq kohë sa ëndërrimtari e mban atë për vete. Nëse tregohet, ajo bëhet e vërtetë. Prandaj, tregojini ëndrrat tuaja vetëm atyre që janë të urtë, që ju duan dhe që mund t’ju japin këshilla. ” (lidhur nga Tirmidhi)

Një herë, Imam Maliku u pyet: “A munden të gjithë të interpretojnë ëndrra?”, Dhe ai u përgjigj: “A është Profecia diçka që bëhet shaka me të?” (domethënë, a është kjo çështje kaq joserioze?) Dhe shtoi: “Interpretuesit duhet të thotë gjithmonë gjëra të mira. Nëse shohin gjëra të mira, ata duhet të thonë gjëra të mira. Nëse shohin gjëra të këqija, ata duhet të heshtin ”.

Ai u pyet: “Edhe nëse shohin gjëra të këqija, a duhet akoma të interpretojnë në një mënyrë të mirë?” ku ai u përgjigj: “Jo, ëndrrat janë pjesë e Profetësisë, Profetësia nuk është diçka që mund të flasim si të dëshirojmë ne”

Ëndrrat ndahen kryesisht në dy pjesë:

Pjesa e parë: Të drejta dhe të pastra. Ëndrrat e tilla bëhen realitet në botën e vërtetë. Këto janë ëndrrat që shihen nga Profetët dhe nga ndjekësit e tyre të devotshëm. Ndonjëherë, edhe njerëzitë jo të devotshëm mund të kenë ëndrra të tilla gjithashtu.

Ëndrrat e tilla ndahen në tre:

1- Ata që nuk kanë nevojë për interpretim, ato bëhen të vërteta në botën reale pasi ato janë shumë të qarta. Ashtu si ëndrra e Profetit Ibrahim.

2- Kërkon një interpretim të pjesshëm. Ashtu si ëndrra e Profetit Jusuf.

3- Kërkon një interpretim të plotë. Si ëndrra e parë nga Sunduesi i Egjiptit.

Pjesa e dytë: Disa ëndrra të ndërlikuara dhe të pakuptimta që quhen “Adğas”. Këto ëndrra gjithashtu janë të ndara në disa nënpjesë.

a- Djalli luan me ëndërrimtarin dhe e shqetëson atë. Për shembull, personi ëndërron që ai/ajo i është prerë koka dhe ai/ajo vrapon pas asaj koke. Ose sheh që ai/ajo ndodhet në një situatë të rrezikshme dhe askush nuk vjen për ta shpëtuar atë/saj.

b- Personi ëndërron që engjëjt e lejojnë atë të bëjë vepra të kundërligjshme, ose ata i sugjerojnë atij të bëjë gjëra të kundërligjshme. Ngjarje të tilla janë jologjike dhe të pamundura.

c- Personi ëndërron për diçka për të cilën ka folur kur ishte zgjuar, ose dëshiron që diçka të bëhet e vërtetë ose diçka që ai e adoptoi si zakon në jetën normale.

Kështu, ëndrrat, me sa duket, janë tre lloje:

a- Ëndrrat hyjnore të cilat janë një sihariq nga Zoti.

b- Çdogjë gjë që e preokupon mendjen në jetën e përditshme, mund të ndikojë në ëndrrat e një personi

c- Një ëndërr në të cilën Shejtani frikëson ëndërrimtarin. Kjo quhet një ëndërr djallëzore.

Çfarë duhet të bëj një mysliman nëse ai/ajo sheh një ëndërr të keqe?

Ai / ajo kërkon strehim te Zoti tre herë, nga e keqja e Shejtanit. Thotë: “O Zot, unë kërkoj strehë te ti nga e keqja e Djallit që është privuar nga mëshira jote” .Lutju Zotit që ta shndërrojë atë në mirësi. Asnjëherë mos ia tregoni askujt.

Një mysliman falënderon Zotin kur ai sheh një ëndërr të mirë. Gëzohet dhe e merr si sihariq. Ia thotë dikujt që e do, jo atyre që nuk i pëlqen.

 

Burimi në gjuhën angleze: https://questionsonislam.com/question/there-anything-dream-interpretation-and-hoë-can-one-get-interpretation-hisher-dream

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

A ka diçka të tillë si “interpretimi i ëndrrave” dhe si mund të marrë interpretimin e ëndrrës së tij / saj?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA