Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Çështja më e rëndësishme është shpëtimi i besimit

Cka përmbante marrëveshja karta e Medinës?

Estimated reading: 2 minutes 117 views

Këto janë disa nga pikat më të rëndësishme të përfshira në Marrëveshje:

 1. Hebrenjtë do të kenë fenë e tyre dhe muslimanët të vetën.
 2. Hebrenjtë duhet të jenë përgjegjës për shpenzimet e tyre dhe muslimanët për të vetat.
 3. Nëse sulmohen nga një palë e tretë, secili duhet të vijë në ndihmë të tjetrit.
 4. Secila palë duhet të ruajë dialogun me tjetrën. Marrëdhëniet dypalëshe duhet të ngrihen mbi drejtësinë; mëkati është i papranueshëm.
 5. Asnjë nuk duhet të kryejë mëkat bazuar në paragjykimet ndaj tjetrit.
 6. Shteti duhet të vijë në ndihmë të palës vuajtëse.
 7. Hebrenjtë duhet të marrin përsipër pjesën e tyre në shpenzimet e luftës për sa kohë që luftojnë përkrah muslimanëve.
 8. Medina duhet të mbesë e shenjtë dhe e paprekshme për të gjithë ata që i bashkohen kësaj marrëveshje. Nëse ka mosmarrëveshje ndërmjet palëve nënshkruese të marrëveshjes, atëherë vetë Muhamedi a.s. duhet të zgjidhë konfliktin.
 9. Palët e kësaj marrëveshje duhet të ndërpresin marrëdhëniet tregtare me fisin e Kurejshëve të Mekës (të cilët ishin armiqtë e tyre në atë kohë). Ata duhet të refuzojnë dhënien e çfarëdo ndihme atyre.
 10. Secili grup duhet të kontribuojë në mbrojtjen e Medinës në rast të një sulmi të jashtëm në çdo pjesë të qytetit.
 11. Kjo marrëveshje do të përkrahë çdo palë që kërkon drejtësi ligjore.

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

Cka përmbante marrëveshja karta e Medinës?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA