Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Çështja më e rëndësishme është shpëtimi i besimit

Si duhet t’i konsiderojmë incidentet që ndodhin në univers?

Estimated reading: 3 minutes 143 views

Një përgjigje e shkurtër mund t’i jepet pyetjes si vijon: Universi është pronë e Allahut; incidentet që ndodhin në të janë aktivitetet e Tij Hyjnore. Kudo që shikojmë nga ky këndvështrim, njohuritë tona rriten dhe ne fitojmë shpërblimin e meditimit.

Përgjigje të pyetjes janë të gjitha librat studiues të shkruara në njohjen e kësaj fushe nga qenie të gjalla që janë shfaqje të cilësive dhe emrave hyjnorë.

Ne thjesht do të japim një shpjegim të shkurtër këtu:

Njeriu mediton; mendja e tij përqendrohet në një mendim dhe përfundimisht del me një rezultat. Ideja buron nga mendja dhe ai është i vetmi që e njeh atë. Ai dëshiron që njerëzit e tjerë të përfitojnë nga frutet e inspirimit të tij shpirtëror dhe kështu ai i shkruan ato. Prandaj, njohuritë dhe ideja përfaqësojnë veten përmes bojës dhe letrës. Njerëzit, të cilët janë të vetëdijshëm se as letra, as bojëra nuk posedojnë njohuri, dekretojnë pa hezitim dhe thonë se kjo letër është shfaqëse e dijes, dija mund të lexohet në të, çdo fjali e saj jep informacion. Si rezultat i këtij vlerësimi, njerëzit e shikojnë atë njeri, e vlerësojnë, e falënderojnë dhe e përgëzojnë.

Nga ana tjetër, shfaqet një grup tjetër i pacipë. Pasi të lexojnë librin, ata fillojnë të lavdërojnë letrën. Mos thuaj si mund të ndodh kjo! A nuk përballemi me qindra shembuj të kësi lloj rastesh në revista ose në libra shkollorë çdo ditë?

A sillen ndryshe ata që lavdërojnë fermën për shkak të produkteve të saj? A nuk paraqesin librat e anatomisë një qëndrim të ngjashëm me këtë shembull kur shpjegojnë mençuritë delikate të trupit të njeriut në një stil të shurdhër?

Libri buron nga dija; njohuria është burimi, libri është produkti.

Adhurimi del nga besimi; besimi është burimi dhe adhurimi është produkti.

Bamirësi buron nga mëshira; mëshira është burimi, bamirësia është produkti.

Ajo fushë e gjerë e hapësirës buron nga fuqia (kudreti); fuqia është burimi, hapësira e gjerë është produkti.

Qelizat, bërthamat, gjenet, atomet janë raporte nga mençuria; mençuria është burimi, të tjerët janë produktet.

Ne mund t’i rrisim shembujt dhe t’i përmbledhim në një fjali:

Qeniet janë produktet, atributet dhe emrat hyjnorë janë burimi.

Të gjithë shkencëtarët janë të nderuar duke shkruar ato që kanë kuptuar nga njohuritë dhe mençuria e së cilës fusha ekzistuese është një produkt; dhe ata fitojnë çmime shkencore në këto fusha. Sidoqoftë, disa prej tyre flasin rreth kuptimit të këtyre fushave pa e pyetur veten për burimin e urtësisë dhe mençurisë së shfaqur ne këto qenie jofrymore dhe të pavetëdijshme dhe duartrokiten nga të tjerët për këtë.

Sidoqoftë, nëse ata mendojnë se po përpiqen të kuptojnë krijesa të dizajnuar me mençuri sikur të lartpërmendura, dhe nëse mendojnë se nga vijnë kuptimi dhe njohuritë për veten dhe mbi atë krijesë, ata do të gjejnë të vërtetën dhe do të arrijnë të kuptojnë realitetin.

Burimi në gjuhën angleze : https://questionsonislam.com/article/how-should-we-consider-incidents-occurring-universe

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

Si duhet t’i konsiderojmë incidentet që ndodhin në univers?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA