Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Çështja më e rëndësishme është shpëtimi i besimit

A është shërimi si rezultat i mjekimit?

Estimated reading: 4 minutes 166 views

Ekzistojnë fjalorë që e përcaktojnë placebo-n si një substancë pa efekte që i jepen pacientit me qëllim që ta kënaqin atë ose një substancë që i jepet pacientit për ta kënaqur në vend se ta shërojë.

Placebo përdoret gjithashtu për të zbuluar nëse një ilaç i ri është i suksesshëm apo jo. Disa prej pacientëve u jepet substanca që pretendohet të ketë disa efekte, dhe pacientëve të tjerë u jepet ujë i ëmbëlsuar, me ngjyrë ose pilula që nuk përmbajnë asnjë ilaç. Ky medikament i rremë quhet placebo. Placebo është paraqitur në të njëjtën paketë dhe pamje. Dallimi vlerësohet dhe nëse ilaçi i ri është efektiv apo jo testohet.

Është e jashtëzakonshme që në shumë sëmundje si dhimbja e kokës, pagjumësia, ankthi, dhimbje të ndryshme, fobi dhe stres ka qenë mjaft e efektshme. Është vërejtur çuditërisht se 6 nga 10 pacientë me dhimbje koke dhe 6-7 pacientë që marrin analgjezikë janë rikuperuar pasi u është dhënë placebos.

Mjekët nuk duan të japin pilula për gjumë pacientëve që ankohen për pagjumësi sepse kjo mund të shkaktojë varësi.

Në vend të kësaj, ata japin placebo dhe shohin se është efektive si ilaçet e tjera. Domethënë, pilulat që nuk kanë substancë aktive për të lehtësuar gjumin mund t’i bëjnë pacientat të flenë mirë. Sigurisht, nëse pacienti ka qenë i bindur se pilula do ta bëjë atë të flejë.

Ndonjëherë pacientët që kanë krizë me stres të madh, dhimbje koke, dhimbje etj. dhe të cilët thonë se kur injektohet kaq dhe kështu ata shërohen, vijnë në shërbimin e urgjencës. Kur injektohen një placebo i quajtur fiziologjik i serumit duke u thënë atyre se është injektuar kështu dhe kështu, ata vërtet shërohen. Besimi i pacientit, jo ilaçi, tejkalon krizën.

Ndonjëherë ne takojmë pacientë që thonë se ilaçi që një doktor i dha dha nuk ishte mirë, por ilaçi që një mjek tjetër dha i shëroi ata. Kur krahasoni dy ilaçet, shihni që të dy kanë të njëjtën substancë aktive, por vetëm emrat e tyre tregtarë janë të ndryshëm.

Shumë hulumtime janë bërë mbi efektin e placebo. Besimi në trajtim dhe vullneti për tu rikuperuar luajnë një rol të rëndësishëm në sukses.

Besimi tek mjeku dhe sjellja e infermierit që kujdeset për pacientin ka një rol të madh në efektin e placebo. Për shembull, kur mjeku është profesor i universitetit, kur mjeku dëgjon pacientin pa u lodhur dhe ekzaminon pacientin me shumë kujdes dhe i jep besim, shkalla e suksesit të trajtimit bëhet më e lartë. Nëse infermierja që kujdeset për pacientin nuk beson në efektin e placebo, shkalla e suksesit të trajtimit zvogëlohet.

Shfaqja e pilulave të placebo ka gjithashtu një efekt të shkëlqyeshëm tek pacienti. Pilula më të mëdha se madhësia normale ose pilulat e vogla janë më efektive sesa pilulat me madhësi të mesme; pilulat e kuqe, të verdha dhe kafe vlerësohen si më të mira se ato jeshile dhe blu. Nga ana tjetër pilula të hidhura dhe doza të pazakonta – p.sh. 9 pika në vend të 10 pikave në ditë – janë më efektive.

Është treguar se fakti që dhimbjet zhduken papritmas me placebo nuk është një mashtrim.

Placebos dhe gjëra të tjera të dobishme kanë efekte të matshme në trup. Besimi në placebo shkakton prodhimin e substancave lehtësuese (si endorfinat në tru).

Meqenëse 50-80% e sëmundjeve në trup vlerësohet se kanë të bëjnë me sistemin tonë shpirtëror, efektet e përhapura të placebos nuk duhet të na befasojnë.

Fakti që placebos është kaq i efektshëm tregon se rikuperimi nuk është rezultat i ilaçeve por është nga Allahu. Ilaçet janë vetëm një mjet. Nëse Allahu dëshiron që edhe uji me ngjyrë të bëhet i dobishëm, nëse Ai xh.xh. nuk ka, pavarësisht se çfarë bëhet për pacientin, nuk bën mirë.

Linku: https://questionsonislam.com/article/recovery-result-medication

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

A është shërimi si rezultat i mjekimit?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA