Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Çështja më e rëndësishme është shpëtimi i besimit

A mund të prodhohen qeliza të gjalla në laboratore sipas Islamit?

Estimated reading: 9 minutes 134 views

Ne nuk do të kërkojmë një përgjigje për pyetjen: “Çfarë është jeta?”. Nuk është e mundur të përfundojmë ose përmbledhim në disa faqe diskutimet filozofike dhe shkencore në lidhje me natyrën e vërtetë të jetës që kanë ndodhur me shekuj. Ne do ta bazojmë diskutimin tonë në diferencimin e gjërave të gjalla dhe jo të gjalla biologjikisht, ndryshimet midis tyre dhe faktorët që i mbajnë këto ndryshime.

Të gjitha gjallesat përbëhen nga molekula jo të gjalla. Kur shqyrtojmë përbërjet në gjallesat një nga një, shohim se ato u nënshtrohen të njëjtave ligje si përbërjet e tjera kimike jo të gjalla. Sidoqoftë, kur krahasojmë gjallesat dhe jogjallesat, shohim se ekzistojnë ndryshime të rëndësishme midis tyre.

Dallimi më i rëndësishëm midis gjallesave dhe gjallesave është se ato riprodhohen dhe sigurojnë vazhdimin e një brezi të ngjashëm me to. Gjatë riprodhimit të gjitha karakteristikat e specieve ruhen përgjatë gjeneratave në molekulat gjigante të quajtura ADN: Për shembull; disa baktere arritën sot pa pësuar ndonjë ndryshim për miliona vjet. Të gjitha karakteristikat e një gjallese janë të shkruara në molekulat e ADN-së. Ndërsa qeniet njerëzore ruajnë me vështirësi ato që kanë shkruar në gurë dhe metale, kodet e shkruara në ADN-në e një bakteri kanë mbetur të pandryshuara për miliona vjet. Edhe një gjallesë më e vogël ka vazhduar gjenerimin e saj duke u riprodhuar, ndërsa askush nuk ka parë një mal të lindë një mal tjetër.

Gjallesat kanë një strukturë shumë të pasur dhe të sofistikuar për sa i përket përbërjeve kimike. Për shembull, ka 5000 përbërje të ndryshme në qelizën e Escherichia coli, e cila është një bakter shumë i thjeshtë dhe peshon vetëm 1/500 000 000 gram. 3000 prej tyre janë proteina, rreth 1000 prej tyre janë acide nukleike dhe pjesa tjetër janë yndyrna dhe komponime të vogla. Megjithëse molekulat e proteinave në E. coli bëjnë të njëjtat detyra, ato nuk janë të njëjta me proteinat në qeniet njerëzore dhe gjallesat e tjera. Çdo specie ka proteina të ndryshme dhe molekula të acidit nukleik të veçantë për veten e tyre. Është vlerësuar se ka rreth 1 trilion proteina të ndryshme dhe rreth dhjetë miliardë acide nukleike të ndryshme në të gjitha llojet e specieve. Këto proteina dhe acide nukleike janë molekula të mëdha, peshat molekulare të të cilave janë të barabarta me 5-10 mijë deri në disa milion here më të mësha se pesha e një atomi hidrogjeni.

Një karakteristikë tjetër e jashtëzakonshme në gjallesat është se këto molekula të ndryshme dhe të shumta janë bërë nga gjëra të thjeshta dhe në një kohë shumë të shkurtër. Le të japim përsëri shembullin e E. coli: Ky bakter mund të riprodhohet në një mjedis i cili përmban vetëm ujë (H2O), jon amoni (NH4) dhe glukozë (C6H12O6). Çdo qelizë E. coli ndahet në më pak se njëzet minuta dhe formohen dy qeliza E. coli. Secila qelizë është e njëjtë me tjetrën. Kjo është, në njëzet minuta, 5000 molekula të ndryshme nga tre përbërje të thjeshta si uji, joni i amonit dhe glukoza prodhohen së bashku dhe në sasitë e nevojshme. Prodhimi i molekulave që zhvillohet me një ritëm të pabesueshëm tregon se gjërat që ndodhin tek gjallesat janë kaq komplekse sa nuk mund të krahasohen me ato të gjërave jo të gjalla.

Ne përdorëm bakterin E. coli, i cili ka një strukturë shumë të thjeshtë dhe që përbëhet nga vetëm një qelizë, si shembull. Nëse marrim parasysh se ka triliona qeliza në qeniet njerëzore dhe gjallesat e tjera dhe gjithashtu ndryshimin e qelizave dhe organeve, kompleksiteti arrin një pikë që mendja dhe imagjinata jonë nuk mund ta kapin.

Lind një pyetje si më poshtë: Meqenëse veprimet e molekulave mund të shpjegohen nga parimet kimike dhe fizike dhe mund të bëhen disa ndërhyrje në aktivitetet e qelizave dhe dihen shumë gjëra për qelizën e gjallë, a mund të prodhohet një qelizë e gjallë ose një virus nga kimistët në laboratorë?

Përgjigja jonë për këtë pyetje është jo. Para se të shpjegojmë pse mendojmë kështu, do të jetë e përshtatshme të bëjmë disa shpjegime në lidhje me karakteristikat strukturore të ADN-së dhe molekulave të proteinave të cilat kanë role shumë të rëndësishme në strukturat e qelizave të gjalla.

Molekulat e ADN-së (Acidi Dezoksiribonukleik) funksionojnë si bërthama në të gjitha gjallesat, nga viruset dhe bakteret më të thjeshta te organizmat me strukturat më të larta. Kjo është, ato mbajnë të gjithë informacionin në lidhje me atë gjallesë. Ky informacion është i pranishëm në ADN si kode dhe ai transkriptohet në proteina nga molekulat e ARN (acid ribonukleik). Kodet në molekulat e ADN-së formohen nga aranzhime të ndryshme të përbërjeve të ndryshme (adeninë, guaninë, citozinë dhe timinë të simbolizuara përkatësisht si A, G, C dhe T). Nëse i hedhim një vështrim larmisë së proteinave në bakterin E. coli, mund të hamendësojmë se sa të gjata mund të jenë molekulat e ADN-së te gjallesat.

2000 faqe janë të nevojshme për të shprehur lidhjet e ADN të një bakteri E. coli. Për qeniet njerëzore nevojiten rreth një million faqe. Sot, nuk është e mundur të prodhohet as edhe një zinxhir ADN me një gjatësi prej një të dhjetës së faqes në laborator. Për më tepër, një molekulë e vetme e ADN-së nuk është as virus, as qelizë e gjallë. Prania e proteinave, të cilat janë përbërje të jashtëzakonshme që mund të hyjnë në të gjitha llojet e formave, është e nevojshme në organizma. Kur marrim parasysh të gjitha proteinat e pranishme në bimë, kafshë dhe baktere së bashku, ne shohim se funksionet e mëposhtme jetësore kryhen nga proteinat:

1- Të gjitha reaksionet kimike në qelizë kryhen nga katalizatorë që quhen enzime dhe që janë plotësisht proteina. Nevojat e gjërave të gjalla rregullohen në mënyrë të përsosur falë këtyre enzimeve si rregullimi i shpejtësive të një makine nga përshpejtuesi.

2- Qelizat në thonjë, lëkurë, brirë dhe qime që kanë një funksion mbrojtës janë të gjitha në strukturën e proteinave.

3- Përbërjet që mbrojnë gjallesat nga agjentët e dëmshëm si mikrobet dhe viruset që vijnë nga jashtë dhe që emërtohen si imunitet janë antitrupa që janë gjithashtu proteina. Ata i njohin gjërat që nuk i përkasin asaj gjëje të gjallë dhe i eliminojnë ato.

4- Për shembull, shumica e funksioneve të bartjes bëhën nga proteinat, si p.sh rasti i hemoglobinës që mbart oksigjen.

5- Trafiku i hyrje-daljes midis qelizës dhe ambientin të jashtëm kryhet nga proteinat e vendosura në membranat qelizore. Pra, ajo që është e nevojshme pranohet dhe mbeturinat dhe materialet e tepërta nxirren jashtë në harmoni.

6- Formimi dhe transmetimi i stimujve në nerva kryhen nga proteina të veçanta.

7- Disa nga hormonet që kanë role të konsiderueshme në drejtimin e trupit të gjallesës si një orkestër bëjnë pjesë në strukturën e proteinave.

Hulumtimet që janë bërë tregojnë se më shumë funksione mund të shtohen në funksionet e renditura më sipër. Tani le të hedhim një vështrim në strukturën komplekse të këtij përbërësi të jashtëzakonshëm:

Të gjitha proteinat e gjallesave në botë ndërtohen nga renditjet e 20 llojeve të aminoacideve në rende dhe përmasa të ndryshme. Megjithëse proteinat në speciet e gjallesave kryejnë të njëjtin funksion, ato kanë struktura të ndryshme. Prandaj kur të merren në konsideratë të gjitha llojet e gjallesave, do të shihet se ka më shumë se njëqind miliardë lloje të proteinave. Ndërsa vëllimet e librave mund të shkruhen duke shprehur kuptime të ndryshme me 26 shkronja të alfabetit, në mënyrë të ngjashme miliarda funksione jetësore janë rregulluar që të kryhen nga molekulat gjigante të formuara nga 20 lloje përbërësish. Themi molekula gjigande sepse përveç disa hormoneve, proteinat më të vogla kanë të paktën 100 aminoacide. Natyrisht zinxhirët proteinik që formohen duke kombinuar kaq shumë aminoacide nuk mund të mbajnë strukturat zingjirore në qelizë dhe palosen në forma tre-dimensionale duke dredhur njëra-tjetrën.

Kështu që një proteinë mund të kryejë funksionin e saj në një qenie të gjallë me formën e saj të veçantë tre-dimensionale. Vetëm disa nga miliarda struktura tredimensionale që proteinat mund të marrin mund të kryejnë funksione. Për shembull, një proteinë me 100 aminoacide mund të ketë 1047 (një numër me 47 zero pas 1) struktura të ndryshme tre-dimensionale. Është e pamundur të merret me mend se cila do të funksionojë. Prandaj nuk është e mundur të tregohet se si duhet të jetë renditja e aminoacideve në një proteinë për të kryer një funksion të caktuar.

Kur marrim parasysh disa nga karakteristikat e lartpërmendura të molekulave të ADN-së dhe proteinave që janë të domosdoshme në jetën e një qelize, do të shohim arsyet pse iu përgjigjëm jo pyetjes në lidhje me prodhimin e një qelize të gjallë. Nëse qeniet njerëzore nuk janë të afta të prodhojnë molekulat që përmban një virus ose një qelizë, patjetër që do të jetë e pamundur të që ato të sintetizohen në laborator.

Le të supozojmë se teknologjia përparoi shumë dhe qeniet njerëzore i realizuan këto sinteza një ditë. Kjo nuk do mund të shërbente si provë që jeta filloi rastësisht. Një rezultat që mund të ndodhë pas vitesh dhe me akumulimin e njohurive të miliona shkencëtarëve mund të jetë vetëm një tregues i një ilmi të pafund (njohuri, shkencë).

Burimi

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

A mund të prodhohen qeliza të gjalla në laboratore sipas Islamit?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA