Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Besimi është kuptimi i jetës

A ka funksion Apendiksi (Zorra Qorre)?

Estimated reading: 2 minutes 133 views

Apendiksi ose apendiksi si krimb është emri i një organi në trupin tonë aq i trashë sa rreth një lapsi dhe për aq sa gishti tregues, që shtrihet si një protuberancë ku bashkohen zorrët e vogla dhe të mëdha.

Inflamacioni i apendiksit quhet apendiksit dhe shihet shpesh. Simptomat e saj janë tipike, diagnoza e tij është e lehtë dhe kërkon operim. Problemet eliminohen duke hequr shtojcën përmes një operacioni të thjeshtë (apendektomia). Të gjithë kemi dëgjuar për këtë operacion i cili pothuajse nuk ka asnjë rrezik përmes të afërmve ose miqve tanë.

Edhe pse Apendiksi është një nga organet ndihmuese të tretjes, ajo nuk merr pjesë në tretje. Kur hiqet përmes një operacioni për shkak të inflamacionit të tij, pacienti vazhdon jetën e tij të zakonshme dhe atij nuk i mungon asgjë. Prandaj disa njerëz pretenduan se Apendiksi ishte i tepërt deri vonë. Ata menduan kështu: Pse ekziston një organ, heqja e të cilit nuk i bën dëm një personi? Keni nevojë të mos ketë një funksion?

Koha dhe përparimet në mjekësi treguan se këta njerëz ishin të gabuar.

Funksioni i apendiksit i ngjan bajamet. Siç dihet, goja është pika fillestare e tretjes. Vendi ku mikrobet (mikroorganizmat që janë shkaku i sëmundjeve) janë vendosur më intensivisht është këtu. Zorrët e mëdha gjithashtu strehojnë shumë mikrobe si goja. Ndërsa bajamet janë një lloj sigurese dhe roje për trupin kundër mikrobeve në gojë, në mënyrë të ngjashme, shtojca është një siguresë dhe roje kundër mikrobeve në zorrët e mëdha. Kjo  është bajame në zorrët e mëdha. (1)

Sipas hulumtimeve të fundit njerëzit  Apendiksi i të cilëve janë hequr vuajnë nga kanceri i zorrëve të mëdha më shpesh sesa personat me Apendiks. (2)

Hulumtimet në lidhje me funksionet e shtojcës janë ende duke u kryer dhe ka shumë pretendime të paprovuara.

(1) Sindirim Sistemi Cerrahisi, Cilt II, Prof.Dr. Orhan Bumin, 1976.

(2) Shtojca Njerëzore dhe Neoplazma, Canser H.R. Dierman, 1968

https://questionsonislam.com/article/appendix-functionless

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

A ka funksion Apendiksi (Zorra Qorre)?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA