Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Kurani fillon me urdhrin “lexo!”

Si u shfaqën katër grupet aktuale të gjakut megjithëse Hz. Ademi dhe Hz. Hava (Eva) kishin të njëjtin grup gjaku?

Estimated reading: 3 minutes 123 views

I/E nderuar Vëlla/Motër,

Si e di personi që e bën këtë pyetje që Hz. Adami dhe Hz. Hawwa (Eva) kishin të njëjtin grup gjaku? A e analizoi ai gjakun e tyre?

Secili karakter në secilin prej nesh kontrollohet nga një palë gjenesh (dy gjene). Njëri prej këtyre gjeneve vjen nga nëna dhe tjetri nga babai.

Gjenet që përcaktojnë grupet e gjakut janë gjenet A, B dhe 0. Këto gjene janë të pranishëm në një individ në një nga kombinimet e mëposhtme: AA, A0, BB, B0, AB dhe 00. Gjeni 0 ka një strukturë recesive krahasuar me gjenet A dhe B. Prandaj, të dy gjenet AA dhe gjenet A0 formojnë grupin e gjakut A. Në mënyrë të ngjashme, të dy gjenet BB dhe B0 formojnë grupin e gjakut B; Gjenet BB formojnë AB, dhe 00 gjenet formojnë grupin e gjakut 0. Me fjalë të tjera, në një person me grupin e gjakut A, gjenet që formojnë këtë grup gjaku janë AA ose A0. Nëse Hz. Adami kishte A0 dhe Hz. Hava kishte B0, do të ndodhte situata e mëposhtme:

Siç shihet në diagram, nëse të dy Hz. Ademi dhe Hz. Hava do të kishin grupin e gjakut B në strukturën gjenetike heterozigote, të katër grupet aktuale të gjakut do të formoheshin prej tyre.

Ajo që duhet të shpjegohet këtu është se si grupi i gjakut A0 në Hz. Adami i kaloi Hz. Hava si B0. Është e nevojshme të theksohet se krijimi i të dy Hz. Ademit dhe Hz. Havas nuk janë në përputhje me ligjin normal të riprodhimit (nga nëna dhe babai).

Meqenëse ky krijim nuk doli nga nëna dhe babai në kuptimin që ne e dimë, është e pamundur të zbatohen ligjet e Mendelit këtu. Prandaj, është e nevojshme të pranohet transferimi i grupit të gjakut A në Hz. Ademin si grupi i gjakut B tek Hz. Hava në kundërshtim me ligjet e Mendelit si normale. Sepse, këtu bëhet fjalëpër kirijimin e parë.

Këto lloj pyetjesh do të bëhen njëra pas tjetrës për sa kohë që ngjarjet i atribuohen rastësisë dhe natyrës. Në fakt, është e nevojshme të shohim ngjarjet nga këndvështrimi i fuqisë dhe njohjes së pafund të Zotit të Plotfuqishëm. Pastaj, do të shihet se krijimi i të gjitha grupeve të gjakut ose i gjithë njerëzimit do të jetë aq i lehtë sa krijimi i një njeriu ose i një grupi të gjakut.

 

Referenca:

https://questionsonislam.com/question/how-did-current-four-blood-groups-emerge-though-hz-adam-and-hz-hawwa-eve-had-same-blood

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shpërndaje

Si u shfaqën katër grupet aktuale të gjakut megjithëse Hz. Ademi dhe Hz. Hava (Eva) kishin të njëjtin grup gjaku?

Kopjo linkun

PËRMBAJTJA