Pyetje Islame

Pyetje Islame

A e keni ditur?

Kurani fillon me urdhrin “lexo!”

Docly

Nëse bota është një glob i rrumbullakët, si mund të jetë Qabja të jetë qendra e botës? A mund të ketë një qendër një glob me sipërfaqe të rrumbullakët?

Estimated reading: 4 minutes

Përgjigja e pyetjes, “Cila është ndërtesa më e vjetër e ndërtuar në botë?” është padyshim “Qabja”. Asnjë qendër në botë nuk vizitohet aq sa Qabja. Kështu, me situatën e tanishme, Mekka dhe Qabja janë bërë një qendër që kanë një rol bashkues, ndërthurës dhe mbledhës për njerëzit duke eleminuar kufijtë politikë. Në asnjë vend tjetër nuk janë njerëz të lidhur me një qendër fetare vazhdimisht, 24 orë në ditë.

“Shtëpia (xhamia) e parë e ndërtuar për njerëz, është ajo në Bekë (Mekke), e dobishme, udhërrëfyese për mbarë njerëzimin. Aty ka shenja të qarta: vendi i Ibrahimit, dhe kush hyn në te, ai është i sigurt.” (Ali Imran, 96-97)

Qabja, tek e cila njerëzit drejtohen kur falen, është qendra e Botës së Vjetër (Evropë, Azi dhe Afrikë). Është pothuajse njësoj larg nga të tre kontinentet. Ka një rëndësi strategjike dhe ndodhet në pikën qendrore të qendrave të transportit.

Nëse merrni një hartë botërore dhe vizatoni një vijë të drejtë nga Amerika e Veriut në Australi dhe një vijë të drejtë nga Azia Jug-Lindore në Amerikën e Jugut, do të shihni Mekën, pra Qaben në pikën e kryqëzimit. Ju duhet të filloni nga pikat e fundit të kontinenteve ndërsa vizatoni linjat.

A është qendra e tokave, Mekka (ose më saktë Qabja), gjithashtu qendra e botës? Gjeografët e ndanë fjalën në sheshe të vogla simbolikisht me gjerësi dhe gjatësi në mënyrë që të mund të gjenin më lehtë çdo pikë të botës dhe t’i tregonin ato saktë në mënyrën më praktike. Sidoqoftë, pikat fillestare të këtyre linjave u përcaktuan teorikisht dhe arbitrarisht. Nuk ka asnjë të vërtetë shkencore të saktë për të. Për shembull, linja e gjatësisë që pranohet të kalojë nga Greenwich, Angli pranohet si 0 (zero). Dihet se bota, e cila pranohet si e rrumbullakët, në të vërtetë është e egër në mes. Gjerësia gjeografike që kalon nga mesi i atij rajoni të bulbit vlerësohet si gjerësia e “0”. Ajo gjerësi është e njohur si Ekuatori. Pranohet që Ekuatori e ndan botën relativisht në dy pjesë të barabarta.

Polet janë dy pikat fundore të boshtit që kalojnë nga qendra e rrethit të formuar nga Ekuatori. Sidoqoftë, realiteti nuk është i tillë. Është diçka që pranohet. Bota ka polet reale të veriut dhe të jugut. Ne e dimë që bota rrotullohet në nikelin e lëngshëm të hekurit si një dinamikë dhe se gjatë rrotullimit ajo formon fushë elektromagnetike dhe energji elektrike si një dinamikë. Ajo forcë magnetike del nga polet e veriut dhe të jugut dhe formon shtresën mbrojtëse të jashtme të atmosferës që quhet magnetosferë. Prandaj, në hemisferën veriore, kompasat tregojnë gjithmonë polin verior.

Pse polet që tregojnë gjerësitë dhe gjatësitë janë në vende të ndryshme nga polet magnetike që tregojnë busullën? Ne e dimë se bota ka një ulje prej 23° 27′ në mënyrë eliptike. Nëse bota nuk do të kishte një ulje si ajo, ne do të kishim gjithmonë të njëjtin sezon; për shembull gjithmonë verë apo dimër. Kjo ulje ndryshon edhe vendet e poleve. Nëse marrim parasysh polin e vërtetë magnetik të veriut dhe polin e vërtetë magnetik të jugut gjatë vizatimit të gjatësive dhe gjatësisë, do të kemi një Ekuator të ri. Atëherë, ai Ekuator, i cili është gjerësia më e madhe me numrin 0, do të kalojë nga mesi i Mekës. Kjo tregon se Qabja është në mes të botës.

Nga ana tjetër, tropikët e Bricjapit dhe Kancerit të tërhequra sipas formës së korrigjuar do të kalojnë nga blloku ku ndodhet Mekka. Gjerësia e tërhequr në të njëjtën mënyrë do të kryqëzohet me tropikët dhe ekuatorin në të njëjtin bllok. Pika e kryqëzimit do të jetë përsëri Meka. Fakti që ato gjerësi dhe gjatësi kryqëzohen me njëra-tjetrën në Mekke tregon se vendndodhja e Qabes ishte përcaktuar posaçërisht dhe tregon pse njerëzit i drejtohen Qabes ndërsa luten. Kështu, kuptohet që Qabja është qendra e kontinenteve tani, dhe kur bota ishte në formën e një kontinenti të madh në të kaluarën.

Linku: https://questionsonislam.com/question/if-world-round-globe-how-can-kaaba-be-center-world-can-globe-has-round-surface-have-center

 

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PËRMBAJTJA